Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

Varuh gorske narave je prostovoljni strokovni delavec, ki je opravil formalno izobraževanje pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) in je usposobljen za varovanje gorske narave in znotraj planinskih društev (PD) spremlja in usmerja različne dejavnosti s ciljem varovanja gorske narave.
Varuhi gorske narave, ki jih usposablja KVGN imajo vse večji pomen pri varovanju gorskega okolja.

V času, ko skušamo k delovanju človeka v njegovem okolju pristopati celovito, ugotavljamo, da so vplivi človeka na gorski svet ter njegove žive in nežive sestavine veliko kompleksnejši od zgolj varovanja zaščitenih živalskih in rastlinskih vrst. 

 

Varuh gorske narave mora v planinskem društvu ali pri Medobčinskem društvenem odboru (MDO):

  • voditi odsek za varstvo narave
  • zagotavljati naravi prijazne dejavnosti društva
  • pripravljati in voditi različne projekte in akcije
  • izobraževati in vzgajati članstvo tako na pohodih kot organizirati predavanja
  • informirati in poročati o akcijah

Program je namenjen ljudem, ki želijo delovati v cilju varovanja gorske narave in vsem, ki načrtujejo in izvajajajo projekte PZS, kot tudi projekte v sodelovanju s sorodnimi in nevladnimi organizacijami, ki s svojim delovanjem posegajo v gorski svet (CAA - Club Arc AlpinCIPRAUIAA - Union Internationale des Assoaciotions d'Alpinisme - Mednarodne zveze planinskih organizacij, MW - Mountain Wilderness Slovenije, in drugih). Prav tako je namenjen mentorjem planinskih skupin, za vodnike PZS, ki želijo poglobiti in razširiti znanja s področja varovanja gorske narave, za markacistealpiniste, gorske reševalce in oskrbnike planinskih koč in njihove gospodarje, ki bi tako usposobljeni lahko učinkoviteje prispevali k varovanju gorske narave in zmanjševanju negativnih vplivov planinskih koč na okolje.

Gorska narava je ogrožena. Ogrožajo jo naše številne dejavnosti, med drugim tudi vedno večji obisk neozaveščenih obiskovalcev gorskega sveta. Če jo želimo ohraniti, jo moramo varovati.
Poslanstvo varuhov gorske narave je skrb za varstvo gorske narave, tudi z izboljšanjem planinske kulture v društvih in širše.

V našem društvu imamo dve varuhinji gorske narave:

Roža Kolmačič

Katja Žagar

 

Planinsko društvo
Valentin Stanič Kanal
Gradnikova 3
PP 29
5213 Kanal
pdVS.Kanal@gmail.com

TRR: SI 560475 0000 0616486
Davčna št: 57801908

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.