Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

Planinski dom Pod Ježo, s katerim upravlja planinsko društvo Valentin Stanič iz Kanala, se nahaja v zaselku Kuščarji ob slemenski cesti na kanalskem Kolovratu, ki povezuje Goriška Brda s Kobaridom pod obronki Ježe na nadmorski višini 740 m. Sedaj obnovljeni dom je bil v preteklosti obmejna stražarnica. Dom ima idealno lokacijo tako za pohodništvo kot za kolesarjenje, saj slemenska cesta in vrhovi Kolovrata nudijo prečudovit pogled: na sever prek Soške doline na Alpe, proti jugu pa preko Benečije in Matajurja na Furlansko nižino vse do morja. Pri nas si lahko privoščite počitek kolesarji in motoristi, pohodniki in izletniki - vsi, ki uživate v slikoviti pokrajini zahodne Slovenije in raziskujete ostaline prve svetovne vojne ob nekdanji »železni meji« z Italijo. Okolica doma vam nudi prijeten sprehod do tolmunov reke Idrije, do sotesk Doblarca ali do razgledišč nad smaragdno reko Sočo. ponudbi načrtujemo še druge možnosti koriščenja, kot so planinski tabori, izobraževanja in druge dejavnosti povezane s planinstvom, rekreacijo in športom. Te dejavnosti je možno izvajati preko celega leta, saj je dom dostopen tudi v zimskem času.

katja kolaž2 4

Dostop - z avtomobilom:
• Po lokalni cesti iz Mosta na Soči, čez Sela pri Volčah in Volčanski rut, do parkirišča pred domom, 13 km.
• Po regionalni in lokalni cesti iz Kanala, čez Ročinj in Kambreško, do parkirišča pred kočo, 16 km.
• Do doma lahko pridemo tudi s prelaza Solarji, do prelaza pa iz Volč ali Livka.

Iz doline do planinskega doma ni markiranih poti.

Vzponi na vrhove:
Ježa (949 m), 0.40 h (lahka pot)
Deveti konfin (930 m), 0.40 h (lahka pot)
Bukova ježa (958 m), 1.15 h (lahka pot)
Platena (1038 m), 1.00 h (lahka pot)
Na gradu/Monte Poclabuz (1114 m), 2.00 h (lahka pot)

Ležišča:
skupna ležišča - 40
zimska soba - 6

Jedilnica: 50 sedežev

Dom bo odprt čez vikende (sobota in nedelja).

Urnik obratovanja doma bo od 7:00 h do 22:00 h.

Kontakt: 031 697 642 ali 041 642 463

E-mail: pdVS.Kanal@gmail.com

Za večje organizirane skupine je potrebna predhodna najava.
Vljudno vabljeni v Planinski dom pod Ježo.

 

V Tolminu je bila 17. junija 1896 ustanovljena Soška podružnica Slovenskega planinskega društva. V njej so delovali tudi Kanalci Anton Križnič, Josip Bavdaž, Anton Gabrijelčič, Josip Hrast, Artur Lokar, Alojzij Mašera, Fran Šmid, Mihael Zega, Alojzij Križnič in drugi. Ob krizi leta 1903 so celo razmišljali o svojem društvu v Kanalu. Že leta 1906 so uredili planinski poti iz Plavi na Korado in iz Plavi na Sveto Goro.

Kanalci na Krnu leta 1946Med svetovnima vojnama so Kanalci pod Italijo (dekan Venceslav Bele, Vladimir Križnič, Pepi Nanut) planinarili po številnih goriških vrhovih razdejanih od bojev prve svetovne vojne. Njihove poti so jih vodile vse do Svetih Višarij, le na obmejne vrhove Julijskih Alp niso smeli. Aktivni so bili tudi pregnani Kanalci pod Jugoslavijo (Mirko Gabrijelčič, idr.), ki so planinarili na Pohorju, v Kamniških Alpah in v Julijskih Alpah.

Po koncu druge svetovne vojne so Kanalci dobesedno preplavili dotlej prepovedane vrhove Julijskih Alp. Najprej so se vzpeli s slovensko trobojnico na Krn Mirko Gabrijelčič, Sonja Škodnik, Anton Nanut, Oskar Segalla, Stanka Stanič, Ida Hvala, Anton Čargo, Ida Berlot, Sonja Makarovič ter Elcide Pizzocero.

9. julija 1950 so se (Bogdan Berlot, idr.) udeležili tabora na Nanosu, kjer je bila ustanovljena Zveza primorskih društev – planinsko društvo. Že prej, 1. februarja 1950, so v Kanalu ustanovili Planinsko sekcijo Kanal pri Okrajni planinski zvezi Nova Gorica, s predsednikom Bogdanom Berlotom. Škarabot, Marušič in Berlot so na Sveti Gori postavili vpisno knjigo z žigom in razglasili planinsko točko. Emil Hvalica, Darko Garlati in Ivo Hvalica so markirali planinske poti iz Kanala na Korado, na Marijacel in na Globočak. Udeležili so se tudi otvoritve koče na Krnu. Planinska sekcija je delovala celih pet let.

Zimski spominski pohod na Lašček (PD Kanal, 2009)Leta 1951 se v Cementarni Anhovo za dobra tri desetletja ustanovili planinsko sekcijo, ki je sodila pod Planinsko društvo Most na Soči – kasneje Tolmin (Štefan Keber, Jože Medvešček in drugi). Leto kasneje je Vinko Kobal, župnik v Ročinju, ustanovil planinsko sekcijo, ki je delovala poldrugo desetletje. Med leti 1955 - 1962 so Kanalci (Ivo Gorjanc, idr.) sodelovali s taborniki Rodu bistre Soče Kanal. V letih 1962 - 1977 so planinarili v ožjih skupinah (Niko Zidarič, Doro Hvalica, idr.) tudi na planinskih taborih v Trenti.

Kanalci včlanjeni v PD Nova Gorica (Marijan Nanut, Vladimir Segalla ter Emil Hvalica) so 16. februarja 1977 ustanovili Planinsko skupino Kanal s ciljem, da se končno dokopljejo do svojega planinskega društva. Že čez dve leti so v petek, 23. marca 1979, v kinodvorani v Kanalu, ob prisotnosti skoraj dvestotih planincev, ustanovili Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal. Izvolili so desetčlanski upravni odbor: predsednik Marijan Nanut, tajnik Jože Medvešček, blagajnik Marko Vidič in člani Peter Blažej, Jože Drašček, Iztok Stanič, Emil Hvalica, Nives Volk, Zdravko Martelanc in Metod Urbančič.

* * *

Že leta 1982 je društvo dobilo od Krajevne skupnosti Kanal v uporabo pisarno in jo pod vodstvom predsednika Jožeta Draščka temeljito obnovilo. Markirali smo poti na Lašček, na Jelenk, na Marijacel, na Korado, na Sveto Goro in na Globočak ter iz Trente na Prehodavce. Člani društva smo veliko pomagali tudi sosednjim društvom; predvsem pri gradnji koče pri Krnskih jezerih ter pri obnovi koče na Planini Razor. Bogato je bilo planinsko izletništvo, planinska diapredavanja, razstave planinskih fotografij, številni planinski večeri, planinska silvestrovanja, itd. V letih 1992 do 1996 smo pridobili obmejno stražnico Vogrinka in jo vse do današnjih dni z velikimi napori na delovnih akcijah preuredili v Planinski dom pod Ježo. Leta 1994 smo na pobudo Jožeta Medveščka začeli z organizacijo zahtevnega tradicionalnega Pohoda po stopinjah Valentina Staniča. 

Dvestoletnica izmere Triglava (PD Kanal, 2008)Leta 1998 je bil ustanovljen Mladinski odsek, ki pokriva Osnovno šolo Kanal in Osnovno šolo Deskle, pod vodstvom Zvonka Lazarja, Hermine Bavdaž in Darje Djordjevič. Ob dvajseti obletnici planinskega društva smo pred Planinskim domom pod Ježo razvili trdo zasluženi društveni prapor. Istega leta smo se udeležili odkritja spominske plošče na Watzmannu v spomin Valentinu Staniču. Od tedaj Bavarci vsako leto podeljujejo Staničevo nagrado. Zanimiv je podatek, da so po Valentinu Staniču poimenovali tudi ulico v Münchnu. Od leta 2000 na pobudo Zvonka Lazarja organiziramo tradicionalni pohod na Jelenk (leta 1850 so na njem kresovali in razvili slovensko trobojnico), od leta 2002 pa še tradicionalni zimski spominski pohod na Lašček na pobudo Alide Segalla.

Kanalci smo v sodelovanju s PD Javornik Koroška Bela leta 2008 obeležili tudi 200-letnico izmere Triglava. Markirali smo planinske poti na področju Planinskega doma pod Ježo; na Ježo, na Očno in na Grad.

Sodelujemo z vsemi sosednjimi planinskimi društvi in tudi s planinskimi društvi širom Slovenije ter v zamejstvu. Največ pozornosti posvečamo delu v Mladinskem odseku.

Viri:

 • Arhiv PD Valentin Stanič Kanal
 • Zgibanka izdana ob 25-letnici PD Valentin Stanič Kanal
 • Marijan Nanut
 • Marijan Nanut (1979-1980, 1987-1988, 1995-1998, 2006-2010, 2014 - )
 • Joško Drašček (1981-1982)
 • Jože Medvešček (1983-1984, 1989-1994)
 • Emil Hvalica (1985-1986)
 • Mitja Šuligoj (1999)
 • Zvonko Lazar (2000-2002)
 • Metod Tušar (2003-2004)
 • brez predsednika (2005)
 • Mirko Strosar (2011 -2014 )

Planinsko društvo
Valentin Stanič Kanal
Gradnikova 3
PP 29
5213 Kanal
pdVS.Kanal@gmail.com

TRR: SI 560475 0000 0616486
Davčna št: 57801908

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.