Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

Kdo so markacisti?

Markacisti so prostovoljni planinski delavci, ki na organiziran način skrbijo za vzdrževanje planinskih poti v skladu z Zakonom o planinskih poteh in podzakonskimi akti k Zakonu o planinskih poteh.

Lik markacista se ne sme in ne more razlikovati od lika slovenskega planinca. Vsak član PZS oziroma planinskega društva se prostovoljno moralno zavezuje, da se bo ravnal po določilih Častnega kodeksa slovenskih planincev, markacist pa mora dodatno izpolnjevati tudi dolžnosti in pravice, ki mu pripadajo po nazivu MARKACIST PZS.

Kdo so in kaj delajo naši markacisti?

Markacijski odsek je eden od odsekov, ki deluje v Planinskem društvu Valentin Stanič Kanal. Smo skupina prostovoljcev, ki v dobrobit društva in ljudi, ki se podajajo v naravo, skrbi za čiščenje,vzdrževanje in označbo planinskih poti. katerih skrbnik je planinsko društvo. Spoštujemo vse prvobitno, zato delujemo naravovarstveno.

Markacijski odsek je bil ustanovljen leta 2003, ko smo se trije člani Žarko Marinič, Alojz Kodelja in Egon Krpan, ki smo že bili zadolženi za vzdrževanje poti društva, s takratnim vodstvom odločili, da si pridobimo potrebno znanje za naziv MARKACIST PZS. Vsi trije smo uspešno opravili tečaj za markaciste, ki ga vsako leto organizira Komisija za planinske poti pri PZS. Ker so bila pred ustanovitvijo našega odseka poti markirane bolj po domače, nas je čakalo veliko dela, da smo poenotili način markiranja in označevanja, da bi zadostili predpisom in pravilom KPP in PZS.
Osnovni znak, s katerim označujemo planinsko pot je Knafelčeva markacija. Je bela pika obdana z rdečim kolobarjem. Knafelčeva markacija je zaščitena in jo lahko za označevanje planinskih poti uporabljajo le markacisti. Novost, ki se uvaja, so tudi enotne usmerjevalne table.

Iz zgodovine društva vemo, da so leta 1950, ko je bila ustanovljena Planinska sekcija Kanal pri Okrajni planinski zvezi Nova Gorica, Emil Hvalica, Darko Garlati in Ivo Hvalica markirali poti na Korado, Marijino Celje in na Globočak. Leta 1979 je bilo ustanovljeno današnje Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal. Po podatkih so leta 1980 neimenovani planinci markirali poti na Lašček, Jelenk, Marijino Celje, Korado, Globočak in Sveto Goro.
Danes markacijski odsek vzdržuje okoli 66km planinskih poti, katerih oskrbnik je planinsko društvo. Nekaj poti smo zaradi nezainteresiranosti planincev opustili. Je pa na ostalih poteh našega društva vedno več dela in vzdrževanja, ker se vedno bolj zaraščajo zaradi opuščanja travnikov, senožeti in gradnje gozdih poti. Veliko dela imamo tudi s pripravo dokumentacije o posamezni poti zaradi Katastra planinskih poti, ki je v izdelavi.
Markacisti sodelujemo z drugimi markacisti s povezovanjem v OPP Posočja. Udeležujemo se delovnih akcij, ki jih organizira KPP in OPP MDO Posočja.
Da je društvo uspešno, mora vsak odsek prispevati čim več. Markacisti se trudimo, kolikor moremo, žal pa v svojih vrstah pogrešamo mlade. Svoje delo jemljemo zelo resno, na delovnih akcijah je vedno tudi veliko smeha in humorja, prijazen pozdrav mimoidočega pohodnika in pohvala za dobro opravljeno delo te spravi v dobro voljo. 
Smo pa markacisti v prednosti pred ostalimi planinci: če nam na poti zmanjkajo markacije, jih preprosto narišemo in nadaljujemo pot.
V slučaju poškodbe poti, prosimo vse planince, da nam to javijo na sedež društva 051 320 284 ali nam pišite na e-naslov: pdVSKanal@gmail.com.

markacijski odsek PDVS Kanal

Markacisti PDVS Kanal

1. Anton Klemnenčič

2. Pirih Zvonko

3. Robert Gorjan

4. Katja Žagar

 

 

Planinsko društvo
Valentin Stanič Kanal
Gradnikova 3
PP 29
5213 Kanal
pdVS.Kanal@gmail.com

TRR: SI 560475 0000 0616486
Davčna št: 57801908

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.