Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

 

Opazujte,
kako narava - drevesa, cvetje, trava - rastejo v tišini;
opazujte zvezde, luno in sonce,
kako se premikajo v tišini...
Tišino potrebujemo za to,
da bi se lahko dotaknili duše...
Mladinski-odsek-1
Mladinski odsek (MO) Planinskega društva Valentin Stanič Kanal združuje šoloobvezne otroke od 1. do 9. razreda iz OŠ Deskle in OŠ Kanal. Odsek OŠ Kanal je bil ustanovljen leta 1998, že čez nekaj mesecev pa se je temu odseku pridružila še OŠ Deskle.
V organizacijskem smislu je sestavni del planinskega društva. Je samostojna sekcija, ki ima svoje predstavnike v upravnem odboru planinskega društva. Vodi ga načelnik odseka, ki je tudi član upravnega odbora.
Odsek izobražuje in vzgaja mlade, tako da na tak način mladi spoznajo naravo, pomen ohranjanja narave in okolja. Hoja v gore je istočasno tudi športna aktivnost, ker je odlična za telo in dušo, pomaga pa tudi pri razvoju motoričnih sposobnostih, zlasti pri mlajših otrocih, v dobi odraščanja.
Delo mladinskega odseka je osredotočeno predvsem na planinske izlete, ponuditi otrokom in mladim aktivno preživljanje prostega časa v naravi s sovrstniki, jim približati gore, učenju varne hoje, opremi in njeni pravilni uporabi, prvi pomoči, orientaciji ter doživljanju narave in lepot gorskega sveta ter pridobivanju občutka oz. potrebe o ohranjanju narave in okolja, istočasno pa seznanjanje mladih planincev s temami in znanjem planinske šole, s katerimi se lahko kasneje pridružijo drugim otrokom na tekmovanjih Mladina in gore.
Tekmovanje Mladina in gore, je dogodek, kjer se mladina spoznava in druži in je živ dokaz kaj nam, vsem nam, ki se teh tekmovanj udeležujemo, gore pomenijo – pridobivanje potrebnega znanja o gorah, ljubezen do gora, veselje in sprostitev. V spomladanskem in jesenskem času se udeležujemo srečanj mladinskih odsekov. Ko je organizator srečanja naš mladinski odsek, povabimo mlade planince na naše okoliške gore ali pa jih peljemo po bližnjih stezicah. S pesmijo in igranjem na harmoniko sodelujemo na različnih planinskih prireditvah.
Mladinski-odsek-2
Enkrat mesečno se odpravimo na enodnevne planinske izlete. Tako spoznavamo različne kraje in njihove značilnosti. Vsi člani Mladinskega odseka so vključeni v akcijo Mladi planinec. Za določeno število izletov prejmejo bronaste, srebrne in zlate znake mladega planinca.
Mladinski-odsek-3

Naša najpomembnejša akcija je planinski tabor, ki ga organiziramo vsako leto v drugi planinski koči. Na taboru pripravimo težko pričakovano planinsko tombolo, obiščemo okoliške vrhove, spoznavamo značilnosti okolice, izvajamo planinsko šolo in delavnice s planinsko vsebino. Včasih povabimo v goste tudi Gorsko reševalno službo.
Veseli smo, da se v našo sredino vračajo dijaki in študentje, ki nam pri delu z mladimi pomagajo kot animatorji. Za varno hojo v gore skrbijo usposobljeni vodniki, mentorji in mladinski voditelji. Mladinski odsek skrbi tudi za izobraževanje članov, ki pridobljeno znanje posredujejo mlajšim.

Mladinski-odsek-4

 

Mladinski odsek vodi:

Zvonko Lazar

 

 

 

 

Planinsko društvo
Valentin Stanič Kanal
Gradnikova 3
PP 29
5213 Kanal
pdVS.Kanal@gmail.com

TRR: SI 560475 0000 0616486
Davčna št: 57801908

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.