Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

MDO POSOČJE
VODNIŠKI ODBOR

ZAPISNIK SREČANJA VODNIKOV MDO POSOČJE, sobota 18.10.2014

Letošnje srečanje vodnikov MDO Posočja sta organizirali Planinsko društvo Brda in Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal. Zborno mesto srečanja je bilo na Kambreškem ob 8.uri.
Udeležili so se ga vodniki iz Planinskih društev Nova Gorica, Brda, Kanal, Ajdovščina, Cerkno, Idrija, Podbrdo, Tolmin, Kobarid in Planinske družine Benečija. Skupaj 31 vodnikov. Zbora in pohoda se je udeležil tudi predsednik MDO Posočja Gregor Rupnik. Organizatorja sta v veteranskem domu pripravila pogostitev. Sledil je ogled zbirke v Lukčevi hiši, kjer je skrbnica ga.Jožica Strgar, predstavila zbirko in opisala njen pomen. Z avtomobili smo se odpeljali do Planinskega doma pod Ježo. Sledil je pohod na Ježo, na Grad do kote 1114, ter nato povratek v Planinski dom pod Ježo. Pohod sta vodila Katja Žagar in Joško Kodermac. Zgodovinske zanimivosti iz prve svetovne vojne je na Gradu predstavil g. Milan Hvalica.

Po kosilu je bil uradni del zbora. Uradnega dela zbora je udeležil tudi načelnik vodniške komisije PZS Franci Gričar.

Načelnica vodnikov MDO Posočja Lidija Vončina, je pozdravila vse prisotne ter organizatorja srečanja. Letos je v MDO Posočje 82 kategoriziranih vodnikov.

Povedala je, da je bila v tem letu premalo aktivna zaradi drugih obveznosti. Sledila je dogodkom in PD-je obveščala samo preko elektronske pošte. Sestankov ni sklicevala. Redno se je udeleževala sestankov, ki jih je skliceval predsednik MDO.
Na zboru je bilo sprejeto:
- da bosta delegata za zbor vodnikov, ki bo 29. novembra na Igu , Slavica Boljat iz PD Tolmin in Ivan Rupnik iz PD Cerkno. Delegat je tudi načelnica Lidija Vončina. Imena delegatov bo načelnica poslala na PZS do 30.10.

- Udeleženci so bili seznanjeni, da je PZS zbirala do 14. oktobra prijave za kandidate za organe VK PZS. Iz MDO Posočje je kandidatka Katarina Filipič.

- Udeleženci so bili seznanjeni, da PZS zbira predloge za priznanje častni vodnik PZS. Priznanje častni vodnik se podeljuje za 30 letno delovanje na področju vodništva. Ker je 30 let zelo dolga doba, je v slovenskem prostoru malo takih primerov. Vodniki so bili zelo nejevoljni, ker so zaradi novega statuta, ukinjena dosedanja vodniška priznanja. Sprejet je bil
SKLEP: Vodniki MDO Posočja so odločno proti temu, da Planinska zveza Slovenije v novem statutu ne predvideva več podeljevanja priznanj za vodnike. Priznanja, ki so bila v preteklem obdobju, so bila vodnikom velika moralna podpora in nagrada za prostovoljno delo. Ponovno naj se uvedejo priznanja za vodnike, kot je bilo v preteklem obdobju. Sklep se obravnava na seji MDO Posočje in pošlje preko predsednika MDO Posočja na PZS.
- Na zboru vodnikov se je obravnavalo tudi pripombo Bernarde Pisk iz PD Nova Gorica, ki je zamudila obdobje, kjer je bilo možno pridobiti vodniško kategorijo A brez obiskovanja tečaja. Ni bila seznanjena. Načelnik PZS, Franci Gričar je pojasnil, da je bila možna pridobitev A kategorije, brez opravljenega tečaja v 10-letnem obdobju po letu 1991.
- Vodnikom je bil predstavljen program izobraževanj-izpopolnjevanj za leto 2015. Načelnik vodniške komisije Franci Gričar je dodal dopolnilo: za G in H kategorijo morajo vodniki na izpopolnjevanje obvezno prinesti turne smuči. Program izpopolnjevanj je objavljen na spletni strani PZS.
- Vodniki naj v matičnih društvih pripravijo predloge za pohode in akcije 2015 za katere se pričakuje udeležba iz drugih PD. Seznam naj pošljejo čim prej predsedniku MDO po e-p gregor_rupnik1@t-2.net .
- V letu 2015 bo srečanje MDO Posočja v soboto, 24.10. Organizator bo Planinsko društvo Ajdovščina.
- Načelnica se je organizatorjema Planinskemu društvu Brda in predsedniku Bojanu Bužinelu ter Planinskemu društvu Valentin Stanič Kanal in predsedniku Marijanu Nanutu zahvalila za pripravo in organizacijo srečanja.
- Uradni del je bil zaključen ob 15.40. Sledil je neuradni del srečanja.

Zapisala: Lidija Vončina

O društvu

Planinsko društvo
Valentin Stanič Kanal
Gradnikova 3
PP 29
5213 Kanal
pdVS.Kanal@gmail.com

TRR: SI 560475 0000 0616486
Davčna št: 57801908

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.