Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

Za planince se seveda spodobi, da enkrat gredo tudi na, tako imenovano – Planinsko goro in Planinsko jamo.

Nedelja, naš odhod od doma. Vremenska napoved je bila, ravno obratno tistemu, kar smo dejansko doživljali. In kot je med potjo dejala Silvana – Sreča spremlja hrabre in še z dodatkom prelepe zasnežene pravljične pokrajine.

En avto nas bo počakal v kraju Lohače, druga dva pa v kraju Planina, to bo krožna pot.

Na štartu smo si ogledali baročno umetnino iz leta 1771, torej 3 leta pred rojstvom našega Valentina Staniča, farno cerkev Sv.Marjete, malček opisa, predvsem pa pogled še na stolp, ki je od cerkve ločen in je bil zgrajen že leta 1671. Fasada oblikovana z mozaiki, kipi, z eno besedo, zgodovina, ki nam daje vedeti, da so roke takratnih umetnikov resnično, karkoli so se lotili, ustvarjale prave in neponovljive umetnije.

Preko Zavrtanikov smo se nato s počasnim, jutranjim ritmom, podali na Planinsko goro, najprej mimo okrogle kapelice, zgrajene ob dani zvesti obljubi dveh graščakov in naprej do cerkve Sv. Marije, ki je bila zgrajena v 17.stoletju. Zgodovina božje poti, najbolj cvetoča leta romanj z Goriškega, Tolminskega, Istre, Dolenjske, predvsem pa Notranjske.

Pot nas je peljala do prelepega razgledišča, od koder smo opazovali Planinsko polje , vse okoliške hribe, kraje in naprej do Grmade, z lepo kamnito mizo na vrhu, na nadmorsko višino 837 m.

Po kratkem počitku smo se vrnili na zasneženo travnato pobočje, od tam mimo bunkerjev do lovske koče, kjer smo si skuhali kavico in pojedli pozen zajtrk, oziroma, nekateri lahko tudi kosilo, odvisno od posameznika. Sledila je kratka planinska šola na terenu, hoja s palcami, kako pripravimo vsebino nahrbtnika in nošenje le tega.

Pogled se nam je ustavljal na zasneženo pogočje. Siti in dodobra zbujeni, po odlični kavici, smo pobasali naše nahrbtnike in odrajžali dalje.

Ves čas, od jutra nas je spremljal sonček, en poti pa se nam je na nebu nastavljal oblak, malce smo popihali in je odšel.

Po brezpotju in improvizaciji nas je pot pripeljala do grebena in naprej do vrha Petričevega hriba oziroma, po domače Oblenka, na višini 937 m.

Razgledi so biti enostavno enkratni, prelepi.

Spust z Oblenka in ponoven 190 m dvig na hrib Lipovec, ponoven spust na sedlo in odhod v kraj Lohačo.

Ob 15,00 smo bili pod Ravbarjevim turnom in pred Planinsko jamo. Ker je bil to dan odprtih vrat Planinske  jame, z odlično organizacijo Jamarskega društva Planina, smo si tam privoščili še topel obrok in pijačo.

Jamarski vodiči so nas prevzeli na vhodu Planinske jame in nas odpeljali 500 m globoko in približno 200 m globoko v jamo do sotočja reke Rak in Pivke, ki se z združitvijo the dveh rek iz Planinske jame izliva kot reka Unica.

V notranjosti jame so ob poti gorele svečke, ki so nam delno osvetljevale pot, mlad, simpatičen vodnik nam je opisoval jamo, njene značilnosti, človeško ribico, do katere včeraj, žal, nismo upali priti, zaradi prevelikega obiska. Tako je tudi prav, kajti vsaka živalca rabi v svojem ambientu svoj mir. Včeraj bi bil zanjo to prevelik šok, z morebitnimi posledicami.

Ob povratku domov smo se ustavili še ob ruševinah nekdanjega baročnega dvorca Hošperk oz. Haasberg, iz 17. stoletja, takoj čez mostiček reke Unice. Očarljiva lepota tega dvorca nas je naravnost prevzela. Energija, ki jo začutiš ob dvorcu in v parku ob njem , je še vedno nepopisna. To je našemu dnevu dobesedno dalo še tisto piko na i.

Tako smo dan zaključili, vsak s svojim vtisom.

Prelepo, z res odlično družbo, sproščenostjo in upala bi si reči, nabiti s pravo energijo, ki smo jo dobili v teh res lepih krajih, z bogato zgodovino.

Zapisala. Katja Žagar

Planinsko društvo
Valentin Stanič Kanal
Gradnikova 3
PP 29
5213 Kanal
pdVS.Kanal@gmail.com

TRR: SI 560475 0000 0616486
Davčna št: 57801908

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.