Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

Kjer so dobri in pozitivni ljudje, tam sije tudi sonce, pa tudi veter je včasih dobrodošel, da odnese slabo, stran, od dobrega.

Včeraj nam je sijalo sonce, sprehajali smo se po divjem svetu Istrskih slapov, zbrani iz vseh vetrov.

Dopoldan, ko so nas prvi, malo toplejši sončni žarki začeli božati, smo začeli našo pot, v vasi Poletiči, oziroma pri velikem puču, kalu, pri enemu od izvirov Dragonje, Štulovec. Najprej smo se spustili v dolino reke Dragonje, edine reke, ki ne teče skozi naselja. In prav zaradi tega je narava tukaj še vedno tako divja in neokrnjena. Reko smo prečkali in se ponovno povzpeli do vasi Trebeše, se skoznjo sprehodili in se ponovno spustili do slapa Stranica pod Trebešami, ga obšli in se povzpeli proti zaselku, tipične kmečke arhitekture Istre, Pičuri.

Od tam smo nadaljevali v gozd in po skalnem grebenu, s pridihom visokogorja, prišli do dveh obrambnih stolpov iz časov Beneške republike. Tu smo si vzeli čas za daljši počitek z malico. Pravzaprav, se nam kar naenkrat prav nikamor več ni mudilo, kajti nalezli smo se tamkajšnje pozitivne energije, kar obsedeli smo…

Pot smo seveda morali nadaljevati, naprtali smo naše nahrbtnike na rame in se nadalje sprehodili po flišnih sipinah, mimo skalne pregrade, nato stopili na kolovoz, po katerem smo se zmerno spustili do naslednje grape in potoka Reka.

Po nekaj vzponih in spustih, po stezah in kolovozih smo prišli do mogočnega Velega vira, kjer voda drsi v velik zeleni tolmun, čez osem metrov skalni previs in po dolini reke Reke. Vode seveda ni bilo v izobilju, stoječa voda je pokazala sled pomanjkanja vode na skali. Vendar, tudi to dejstvo da tokrat ni bilo vode v reki, potoku, slapu, nam to ni doneslo volje in naše radovednosti.

Zanimali so nas še pravljični skriti tolmuni in tudi od tam smo se težko poslovili, nekaj je v tej divjini, kar vleče. Seveda, divja in neokrnjena narava, tu začutiš mir, voda in petje ptic.   

Še do vasice Olika nas je čakala pot, prečkali smo glavno cesto, ki pelje proti mejnemu prehodu Sočerga in se povzpeli do vasi z istim imenom Sočerga, kjer smo zaključili z našo potjo.

Na to pot nas je povabila Lada Godina, vodnica PD Koper, po lanskoletnem dogovoru v našem Planinskem domu pod Ježo, kjer je tudi sama raziskovala naše neobljudene poti na grebenu Kolovrata in po doline reke Idrije.

Rekla je, da bo še prišla, ampak tudi mi se bomo še vrnili v njene konce, predvsem tja, kjer imata mir in tišina glavno besedo.

 

Sijalo je sonce, pa tudi veter je zapihal in dan je bil lep. Poleg naših članov društva so se nam pridružili tudi prijatelji planinci iz Italije, Cai Val Natisone, planinca iz Izole in Radovljice.

 

Hvala Lada, tudi tvoji pomočnici, ki ima tako lepo, nenavadno ime, da si ga ne morem nikakor zapomniti, saj mi ga boš spet povedala…

 

 

Zapisala: Katja Žagar, PDVS Kanal

Planinsko društvo
Valentin Stanič Kanal
Gradnikova 3
PP 29
5213 Kanal
pdVS.Kanal@gmail.com

TRR: SI 560475 0000 0616486
Davčna št: 57801908

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.