Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

  1. tradicionalni pohod po stopinjah Valentina Staniča, 30.3.2019

Valentinu Staniču, slovenskemu rimskokatoliškemu duhovniku, alpinistu, planincu, pesniku, pisatelju, prevajalcu, učitelju, vzgojitelju in kulturnemu delavcu, ustanovitelju gluhonemnice in društva proti mučenju živali, rojenemu 12. februar 1774 v Bodrežu pri Kanalu, tej genialni osebnosti, v kateri je bilo združeno vse najboljše, smo zoper posvetili naš že 26. tradicionalni pohod po stopinjah Valentina Staniča.

Tudi letos se nam je že na štartni točki pohoda, v Solkanu, nasmejal sonček. Veter nam je prvi dve uri ohlajal prstke na rokah, nato pa nam je postajalo vedno bolj vroče.

Udeleženci pohoda so kar prihajali in prihajali, zadovoljni in veseli pogledovali v nebo, nobenega dvoma ni bilo, da bodo preživeli čudovit dan.

Pohodniki so najprej prečili Solkanski most s pogledom na 219,70 m dolg železniški most, ki se pne 36 m nad srednjo gladino reke Soče, most je z osrednjim lokom s svetlobno odprtino 85 m največji kamniti most na svetu. S planinske poti in s prečenjem Osimske ceste se pot vzpne na pobočje Sabotina in kaj kmalu pripelje do cerkvice Sv.Valentina, od tam naprej po grebenu celega Sabotina, kjer so pohodniki nagrajeni z najlepšimi razgledi daleč naokrog in ki nikogar ne pustijo ravnodušne, s pogledom navzdol  pa na elegantno modro zeleno lepotico Sočo.  Torej, naravnost začarani od njene lepote in lepote naših Julijskih Alp,  Zahodnih Julijskih Alp v Italiji, Dolomitov, Karnijskih Alp.. Kaninskemu pogorju, Banjški planoti do bleščečega morja na drugi strani. Naprej pot zapelje do Vrhovelj v Goriških Brdih, preko Korade in se spusti v Kanal. To pot  lahko pohodniki, zmerno in brez dolgih postankov prehodijo v 8 urah . Poleg tega sta še dve krajši varianti po 4 ure zmerne hoje s začetkom v Solkanu, prek grebena Sabotina do Vrhovelj ter druga iz Vrhovelj, preko Korade do Kanala.

Po končanem pohodu pohodniki prisostvujejo prireditvi na trgu Kontrada v Kanalu. Prisluhnejo pevskemu zboru, recitalom in glasbi harmonik otrok Osnovne šole Kanal in Osnovne šole Deskle, pozdravu gostov ter se okrepčajo s toplo enolončnico.

Pri izvedbi našega pohoda so nam pomagali Občina Kanal, županja občine Kanal ob Soči – Tina Gerbec, krajevna skupnost Kanal, bar Libero Kanal, podjetje Spik Kanal, župan občine Goriška Brda- Franc Mužič, ekološka kmetija Šorli, Gradišče nad Prvačino, Eternit Anhovo, Plastik SI Kanal. V kulturnem programu so zapeli pevski zbor Justin Kogoj iz Dolenje Trebuše pod vodstvom Mateja Kavčiča, učenci OŠ Deskle in OŠ Kanal, podžupan Marko Bucik nas je pozdravil v imenu občine Kanal ob Soči, Dušan Plesničar v imenu MDO Posočja in PZS, markacisti planinskega društva Brda so poskrbeli za urejeno pot na briški strani, naši markacisti pa za naš del poti, okrepčevalnica na Sabotinu in koča na Koradi poskrbita za skuhan čaj, gospa Danijela okrasi cerkev Svete Genderce, župnik Aleš Rupnik daruje Sveto mašo, celoten organizacijski odbor PD Valentin Stanič Kanal in prijatelji iz drugih društev poskrbimo, da je pohod v celoti izpeljan.

Našega vsakoletnega, tradicionalnega pohoda se vsako leto udeležujejo pohodniki iz cele Slovenije, tujine, pa tudi  učenci OŠ Deskle in OŠ Kanal ter otroci iz vrtca. Pohod je množičen in letos se ga je udeležilo okrog 700 pohodnikov.

Želja našega planinskega društva Valentin Stanič Kanal je, da bi se  pohodniki  na tej poti, po njegovih stopinjah, počutili prijetno, da bi začutili utrip preteklosti in da bi se jih dotaknila energija te nadvse neizmerno velike in pomembne osebnosti tistega časa, z izredno pomembnim preroditeljskim, vzgojiteljskim in humanističnim delovanjem na Goriškem.

 

Zapisala: Katja Žagar, vodnica PDVS Kanal

Planinsko društvo
Valentin Stanič Kanal
Gradnikova 3
PP 29
5213 Kanal
pdVS.Kanal@gmail.com

TRR: SI 560475 0000 0616486
Davčna št: 57801908

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.