Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

Kot vsako leto, smo tudi letos člani Planinskega društva Valentin Stanič Kanal organizirali tradicionalni spominski pohod na 1071 m visok in presenetljivo razgleden vrh Laščka.

Posvečen je spominu na naše planince, mnogo prezgodaj preminule v gorah - Alido Segalla – v Trnovskih gorah, Damijana Nanuta – na Batognici, Iztoka Staniča – v Zasavskih gorah, Srečka Drekonjo – na Sabotinu in Aleša Pavlina – na Krnu.

1 Kolaž3

Jutranje zbiranje pohodnikov na tržnici v Kanalu je bilo nabito s pozitivno energijo. Čutiti je bilo prijetno povezanost med nami planinci. Planinci smo posebni ljudje, taki, ki se imamo iskreno radi med seboj in znamo uživati trenutke, ki so nam dani, da jih preživljamo med seboj in v naravi.

S prihodom v Cvetrež nad Kalom nad Kanalom, kjer smo parkirali svoje jeklene konjičke in z vpisom prisotnosti udeležencev na pohodu, na domačiji Kolmančič, smo uvodne besede seveda namenili tistim, ki jih med nami ni več, čeprav bi si želeli, da bi bili… Žal, usoda je tako hotela, zato pa smo jih s seboj na naše popotovanje ponesli v svojih mislih…srcih…bili so z nami…

Spomini so del nas, kakor tudi spominski pohodi, ki morajo biti. Povezujejo nas s tistimi, ki jih med nami več ni in seveda tudi s tistimi, s katerimi lahko delimo trenutke našega življenja.

Življenje ni samoumevno, življenje je biser, ki ga moramo občudovati in negovati. Za naše fante in dekle... je bilo žal prekratko …radi bi jih vrnili nazaj, jim zopet podarili ta biser...pa ne moremo...

… življenje je lepo, potrebno ga je zaužiti vsak dan posebej.. vsak trenutek posebej…

Iz Cvetreža smo po cesti krenili najprej do oznake za Lašček, nato se spustili v gozd, se povzpeli do nekdanje domačije Bremec, se malce odpočili in nadaljevali na vrh Laščka, kamor smo prišli še pravočasno za čudovite razglede. Pot je bila lepa, zasnežena, naše stopinje pa lahkotne. Na zahodu so se pokazali sivi oblaki, tam daleč je že začelo snežiti. Sestopili smo po krožni poti nazaj v Cvetrež, kjer so kaj kmalu po našem povratku na gostoljubno domačijo Kolmančič, začele naletavati snežinke.

Rožica in Vinko sta nam pripravila odličen čajček in toplo juhico, ki sta nas v trenutku ogrela, fižol in polenta pa sta nama dala nove moči. Druženje se je nadaljevalo, pogovor, postavljanje novih planov…bilo je čutiti to kar je planinstvo – ta preprosta, spontana povezanost, druženje in ljubezen do gora…

Pohoda se je udeležilo 56 pohodnikov iz različnih planinskih društev, vseh vetrov in vsi smo vedeli da smo na tem pohodu zato, ker moramo poskrbeti, da plamenček, ki nas spominja na naše preminule planince, ne bo nikoli ugasnil.

Zapisala: Katja Žagar, vodnica PDVS Kanal

Planinsko društvo
Valentin Stanič Kanal
Gradnikova 3
PP 29
5213 Kanal
pdVS.Kanal@gmail.com

TRR: SI 560475 0000 0616486
Davčna št: 57801908

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.