Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

Strma peč, 2379 mnv, najvišji vrh v zahodnem delu Montaževe skupine.

K veliki gmoti Zabuša z nazobčanim »Grebenom mečev«  jo pripenja čudovita škrbina Forca di Vandul, s »Peklenski vrati« kot jih je poimenoval slavni alpinist Hermann Findenegg,  prvi obiskovalec Strme peči in kateri se skozi ta peklenska vrata tudi povzpel. Strma peč se je izneverila svojemu imenu le na jugovzhodni strani, od koder je lahko dostopna.

S planine Pecol na višini 1500 m smo krenili mimo mlekarn proti zahodu na pot pod pobočji Zabuša, naprej proti škrbini Forca de Vandul, levo po jeklenici na ramo Pizzo Viene , nad bivakom Fisso, preko sedla Forca de la Viene … do vrha Strme peči.

Gore, poti, druženja … v pozitivnem razpoloženju, v občudovanju in vpijanju vsega lepega okrog nas… preprostost … brez odvečnih besed in dejanj … to so Gore! …

Vreme je bilo čudovito, ena sama  modrina…na nebu samo črte mimoidočih letal… razgledi … Zabuš, Montaž, Viš, vsi špiki… Naborjetske gore čez Dunjo, Kaninska skupina čez Reklanico in prvaki Karnijskih Alp, v daljavi Dolomiti, Avstrijski dva in tritisočaki…torej , pogled našega očesa je včeraj segel daleč…daleč…

Bilo nas je 25, iz vseh vetrov, iz 10 planinskih društev …od morja….od Gorenjske do Dolenjske …

Zapisala: Katja Žagar, vodnica Planinskega društva Valentin Stanič Kanal, 30.9.2018

Planinsko društvo
Valentin Stanič Kanal
Gradnikova 3
PP 29
5213 Kanal
pdVS.Kanal@gmail.com

TRR: SI 560475 0000 0616486
Davčna št: 57801908

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.