Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

Tradicionalni pohod na zasneženi Mali Golak 21. 2. 2016
Tudi v letošnjem letu, točno v nedeljo 21. februarja, smo člani Planinske sekcije Društva Gora organizirali že 9. tradicionalni pohod na zasneženi Mali Golak. Bojazen, da bi bil v letošnjem letu Mali Golak brez snega, je bila odveč. Pred nekaj dnevi je Mali Golak dobil 80 cm. debelo snežno odejo. Da bi omogočili varen pohod, smo člani Planinske sekcije Društva Gora že en dan prej naredili snežno gaz od Rupe, kjer je bilo izhodišče pohoda, preko Staniša na 1495 m visoki vrh Malega Golaka in nazaj po krožni poti mimo Iztokove koče na Rupo.
Pohod se je začel 21. februarja 2016 ob 9. uri zjutraj. Najprej sva vse pohodnike pozdravila vodja Planinske sekcije Božidar Vidic in vodja pohoda Peter Likar. Startali smo na Rupi, na 950 m nadmorske višine. Šli smo mimo Korenine na Staniše. Od tukaj se lepo vidita Srednji in Veliki Golak. Veliki Golak je po nadmorski višini za 15 m nižji od Malega Golaka. Tako ime je dobil za to, ker je včasih, ko še ni bil poraščen, imel večjo pašno površino. Seveda za takratne ljudi ni bila pomembna nadmorska višina, ampak samo uporabna površina. Pot smo nadaljevali mimo Badnja in na to po zelo strmi poti na vrh Malega Golaka. Tukaj smo se za pol ure ustavili. Lepo jasno vreme proti severu nam je omogočilo zelo lepe razglede na zasnežene Julijske alpe, na Karnijske alpe, Kamniško-Savinjske alpe in seveda na velik del sredogorja. Lepo se je videlo tudi proti Srednjemu in Velikemu Golaku in na mogočno prostranost Trnovskega gozda. Morja se sicer ni videlo, ker so ga na Krasu zakrivale rahle meglice. Sestopili smo po zahodni strani mimo Iztokove koče, po gozdni cesti mimo Uscane skale nazaj na Rupo, kjer nas je čakal topel obrok in seveda nadaljnjo druženje.
Naj omenim, da so nas zelo počastili člani iz PD Valentin Stanič iz Kanala, ki so nam na koncu pohoda tudi pomagali pospraviti v prireditvenem šotoru. Ravno tako so nas počastili pohodniki, ki so prišli iz oddaljenih krajev naše domovine, to so bili pohodniki s Koroške, Štajerske, Gorenjske in Ljubljanske pokrajine. Skratka, veseli smo bili vsakega pohodnika, ki je prišel na ta naš pohod. Vsem skupaj se v imenu Planinske sekcije Društva Gora iskreno zahvaljujem. Še posebno se zahvaljujem zunanjim članom Društva Gora za pomoč pri izvedbi pohoda. To so dr. Robert Grbec in medicinska sestra Branka Kamenšek za nudenje medicinske pomoči v slučaju morebitnih zdravstvenih težav pohodnikov, Katji Žagar za celodnevno pomoč pri izvedbi pohoda in Vinku Krapež za pomoč pri redarstvu.
Vodja planinske sekcije Društva Gora
Božidar Vidic

O društvu

Planinsko društvo
Valentin Stanič Kanal
Gradnikova 3
PP 29
5213 Kanal
pdVS.Kanal@gmail.com

TRR: SI 560475 0000 0616486
Davčna št: 57801908

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.